Schouderklachten

Afspraak maken

Over

Schouderklachten

Schouderklachten komen regelmatig voor. Schouderklachten kunnen meerdere oorzaken hebben maar worden vaak veroorzaakt door overbelasting of een verkeerde houding.

Meestal bestaan de klachten uit pijn. Soms straalt de pijn uit naar een ander deel, meestal naar uw arm of zelfs naar uw vingers. De klachten kunnen u beperken in uw vrije tijd, werk, sport en/of hobby. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met nek- en hoofdpijn of kaakklachten.

Iedereen kan schouderklachten ontwikkelen. Deze klachten kunnen ontstaan door:
– Ongeval
– Spierzwakte of onbalans
– Coördinatieproblemen
– Houding
Symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of voortvloeien uit een blessure en komen vaker voor bij personen ouder dan 45 jaar.

Veelvoorkomende problemen in de schouder
Het subacromiaal pijnsyndroom of SAPS is een veel voorkomende schouderklacht. Het verwijst naar pijn die ontstaat uit de zachte weefsels (pees en slijmbeurs) die tussen de bovenkant van het lange bot van de arm (opperarmbeen) en het dak van de schouderkom (acromion) zitten, bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking.

Een peesscheur of cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot, waardoor bij aanspannen van de spier de arm bewogen kan worden. De spieren rondom het schoudergewricht helpen mee bij het optillen en draaien van de arm en trekken de kop en de kom van het schoudergewricht tegen elkaar aan. Wanneer één of meerdere pezen stuk zijn (cuff ruptuur), kan de bewegingsmogelijkheid en de kracht van de arm verminderd zijn.

Bicepsproblematiek; klachten aan de spierbal in de bovenarm kunnen vaak ontstaan door de pees van de grote bovenarm spier (biceps). Deze spier heeft als hoofdfunctie het buigen van de ellenboog. Vaak uiten de klachten zich bij het heffen van de arm boven het hoofd en met zwaar tillen. 

Neuralgische amyotrofie (NA) is een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van pijn in de schouder, arm en/of hand, gevolgd door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen.

Behandeling
Omdat schouderpijn meerdere oorzaken kunnen hebben vragen de klachten om een individuele aanpak.
De behandeling kan bestaan uit:
– het verminderen van spierspanning
– het aanleren van de juiste manier van bewegen van uw schouder
– verbeteren van de coördinatie en kracht
Veelal bestaat de behandeling uit oefentherapie.

Revalidatie na schouderoperatie
Na een schouderoperatie kan fysiotherapie het herstel bespoedigen. We raden u aan 5 tot 7 dagen na de operatie een afspraak in te plannen. De postoperatieve revalidatie onder leiding van een deskundige fysiotherapeut zorgt voor de gedoseerde blootstelling aan de belasting uit het dagelijks leven, werk of sport.

In het algemeen is het zo dat in de eerste fase van de postoperatieve revalidatie sprake is van een beperkte belastbaarheid waarin de belasting gering is om de geopereerde weefsels te laten herstellen; in fase 2 is de belastbaarheid beter en wordt de oefentherapie intensiever en in fase 3 kan flink worden geoefend. Het is de bedoeling dat u na een half jaar, of na grotere ingrepen na een jaar, tevreden bent met het resultaat van de operatie plus de revalidatie. 

 Praktijkhouder en fysiotherapeut Mardy heeft zich gespecialiseerd in schouderklachten. Hierdoor kunt u vertrouwen op een goede diagnose en behandeling. Wij zijn aangesloten bij het schoudernetwerk ROF Gelderse vallei.

Meer info

Heeft u schouderklachten of recentelijk een schouderoperatie gehad? Neem dan contact met ons op of plan direct online een eerste afspraak in met Mardy Schaars via de rode knop ‘afspraak maken’.

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Mardy Schaars

Praktijkhouder

Christiaan Uil

Fysiotherapeut