Multiple Sclerose

Afspraak maken

Over

Multiple Sclerose

Multiple sclerose, afgekort MS is een aandoening waarbij de beschermende isolatielaag die rond het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen) aangetast wordt door ontstekingen. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed hun werk doen. Het gevolg hiervan is dat er klachten (pijn, stijfheid) of uitvalsverschijnselen ontstaan. Soms verdwijnen de klachten weer. Het kan ook zijn dat de ontsteking zo heftig is en de aangetaste zenuw zodanig beschadigd wordt dat de klachten niet meer volledig verdwijnen.

MS is helaas niet te genezen. Wel zijn er verschillende soorten medicijnen waardoor het ziektebeloop gestopt of vertraagd kan worden. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder ontstekingen ontstaan waardoor de klachten ook minder vaak optreden. Hierdoor kan de ziekte langer stabiel gehouden worden en kan de MS-patiënt langer op een stabiel niveau in het dagelijks leven functioneren. Naast het medicatiegebruik is het leren omgaan met de ziekte en de bijbehorende klachten van groot belang. De klachten kunnen een grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Daarom is het belangrijk om hier goed in begeleid te worden. 

Klachten
Het is van persoon tot persoon verschillend hoe vaak ontstekingen optreden, waar ontstekingen ontstaan en hoe ernstig deze zijn. Daardoor uit MS zich bij iedereen op een andere manier. Bij MS kunnen problemen met de coördinatie, spierzwakte, pijn, verminderd zicht, geheugenproblemen, klachten van seksuele aard, vermoeidheid en concentratiestoornissen ontstaan. 

Behandeling
Het is belangrijk om te blijven bewegen. Dit zorgt namelijk voor een verbetering in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Het beloop van MS kan niet tegengehouden worden, maar soms kunnen de functionele gevolgen van de aandoening beperkt worden.
Met fysiotherapie streven we ernaar om de functies van het houdings- en bewegingsapparaat zo optimaal mogelijk te houden. De patiënt kan dan zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren.

De fysiotherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen. Voor mensen met MS die (tijdelijk) aan een rolstoel of bed gebonden zijn, biedt de fysiotherapeut ook specifieke behandelingen. 

De therapie is vooral gericht op het trainen van functionele problemen. Wanneer verwacht wordt dat er nog winst te behalen valt, zal er alles aan gedaan worden om het gewenste niveau te bereiken. Wanneer er verwacht wordt dat het herstel niet meer zal plaatsvinden, zal de therapie zich richten op het onderhouden van functies en eventueel het aanleren en ontwikkelen van nieuwe bewegingsstrategieën. Bijvoorbeeld door het aanleren van andere manieren van bewegen, maar ook door gebruik te maken van (loop)hulpmiddelen. Meestal zijn de fysiotherapeut en ergotherapeut samen betrokken bij de MS-patiënt om zo het functioneren zo optimaal mogelijk te houden. Wanneer de ziekte stabiel is, kan therapie op een laag pitje voldoende zijn. Op momenten dat het slechter gaat, kan het zinvol zijn om de therapie te intensiveren.

De behandeling richt zich voornamelijk op:

  • Opbouwen en onderhouden van het uithoudingsvermogen
  • Opbouwen en onderhouden van de spierkracht
  • Verminderen/stabiliseren van stijfheid en spasticiteit
  • Beïnvloeden van vermoeidheid
  • Mobiliteit van spieren en gewrichten behouden
  • Optimaliseren van balans
  • Het bevorderen van de zelfstandigheid in het dagelijks leven
  • Het optimaliseren van een goede ademhaling
  • Adviezen over hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het lopen
  • Instrueren van de partner/mantelzorger/zorgverlener

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Niels Peters

Fysiotherapeut