Chronische pijn

Afspraak maken

Over

Chronische pijn

Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of die langer dan drie tot zes maanden duurt.

Chronische pijn kan het gevolg zijn van letsel, een operatie waarbij een zenuw beschadigd is, aandoeningen aan de wervelkolom zoals slijtage aan een tussenwervelschijf, (uitzaaiingen van) kanker of een andere oorzaak hebben. Maar soms is er geen duidelijke oorzaak voor het ontwikkelen van chronische pijn. Vaak begint het wel met een duidelijke oorzaak, alleen zodra de oorzaak van de pijn hersteld is, blijft de pijn bestaan. Waarschijnlijk heeft het dit te maken met hoe uw lichaam, uw gedachten en uw omgeving op pijn reageren.

Symptomen van chronische pijn
De symptomen van chronische pijn lopen uiteen van enigszins onaangenaam tot volledig invaliderend. Mogelijk voelt u een scherpe of stekende pijn, een brandend gevoel of een doffe spierpijn. De aangetaste gebieden kunnen gevoelig of pijnlijk zijn bij aanraking en mogelijk wordt de pijn erger bij beweging. Vaak is chronische pijn niet statisch. Het kan in de loop van de dag veranderen en verergeren als u zich beweegt.

Veel mensen ervaren een toename van pijn tijdens dagelijkse activiteiten of bij toename van activiteit. Dit leidt tot een gevoel van verminderde controle, sociale isolatie en verminderde deelname aan activiteiten.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
Samen met u wordt gekeken naar de beste behandelopties en worden er behandeldoelen opgesteld. Dit is afhankelijk van de klachten die u ervaart.

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen: 

  • De pijn beter te begrijpen. Hierdoor zult u minder bang zijn om schade aan te richten en heeft u meer controle over uw pijn.
  • Samen met u realistische doelen bepalen en u helpen deze te behalen door middel van speciale oefenprogramma’s. Denk aan omgaan met stress, slaap en beweging.
  • Met het samenstellen van een oefenschema, waarbij de spieropbouw wordt versterkt of hersteld. Als u begint met (meer) bewegen en deelneemt aan meer activiteiten, zult u merken dat u meer kunt doen met minder pijn.
  • Bij het richten op wat u, ondanks de pijn, kunt doen. Zo kunt u meer genieten van uw leven.

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Manon Jansen

Fysiotherapeut

Mardy Schaars

Fysiotherapeut