Fysiotherapie bij psychosomatische klachten

Afspraak maken

Fysiotherapie

bij psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem.

Het lichaam, je emoties en je brein werken nauw samen. Soms blijft het brein pijnsignalen sturen terwijl de blessure al genezen is. Of zet spanning zich vast in je lichaam door een blessure die plotseling ontstaan is, een ongeluk of een ingrijpende gebeurtenis in je leven.

Er is een samenhang tussen ons lichaam (=soma) en onze geest (= psycho), zij beïnvloeden elkaar. Omdat lichaam en geest één geheel vormen, kan je psychosomatische klachten zien als signalen van ons lichaam, als boodschappen die tot uitdrukking komen in de vorm van fysieke klachten, of als onverwerkte/vastzittende emoties die om aandacht vragen.

Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Bij psychosomatische klachten is er sprake van een verstoord evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

Behandeling
Bij psychosomatische fysiotherapie is het lichaam en geest het uitgangspunt. De klachten worden in kaart gebracht en samen wordt bekeken hoe de klachten uw leven belemmeren of verstoren. Door te kijken wat de oorzaak van de spanning in uw lichaam is krijgt u meer inzicht in de factoren die uw klachten beïnvloeden. Vaak is het nodig om weer te leren ontspannen. Ook kan het nodig zijn om juist meer in beweging te komen.

De behandeling kan bestaan uit een combinatie van gespreksvoering, fysieke training, ademhalingsoefeningen en spannings- en emotie regulatie oefeningen.

Samen wordt gezocht naar wat er nodig is, om meer balans in uw leven te creëren. Zodat de lichamelijke en psychische klachten beter handelbaar worden, kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

 Enkele voorbeelden van psychosomatische klachten kunnen zijn:
– Stressklachten
– Maag-/darmproblemen
– Hartkloppingen / pijn op borst
– (Over-)spanningsklachten/burn-out
– Paniekstoornissen
– Hyperventilatie
– Chronische pijn
– Aanhoudende vermoeidheid
– Depressie

Ademtherapie

Neuro Linguïstisch Programma

Chronische pijn