Dry Needling

Afspraak maken

Over

Dry Needling

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Bij Dry Needling gebruikt de fysiotherapeut een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten.
Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Dry Needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’.

Wat is een triggerpoint (spierverharding)?
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ (uitstralingspijn) veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken omdat ze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten.

Hoe werkt Dry Needling?
Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat, een verharding. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen ook zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Hoe voelt Dry Needling?
De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. De therapeut voelt eerst waar de strakke streng en het triggerpoint zich bevinden. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de fysiotherapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe, dit is een niet pijnlijk, dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Afhankelijk van de spier waarin het punt zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier, kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn, die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling. Een ander fenomeen wat soms kan optreden tijdens de behandeling is een zogenaamde vegetatieve reactie: men wordt ineens zweterig of rillerig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Deze reactie is, hoewel onplezierig, van voorbijgaande aard. Omdat er een vegetatieve reactie kan optreden, zal er altijd in liggende houding behandeld worden.

Wat voelt u na de behandeling?
Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, voornamelijk de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen af en de beweeglijkheid neemt toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie.

Wat zijn de kosten van Dry Needling?
Dry Needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw zorgverzekeraar vergoed. Er geldt geen apart tarief voor de behandeltechniek Dry Needling.

Dry Needling is een erkende behandelmethode in Nederland
Volgens de wet BIG is triggerpoint Dry Needling geen voorbehouden handeling. Fysiotherapeuten in Nederland, die daarvoor een relevante vervolg opleiding hebben gevolgd, mogen deze vorm van behandeling toepassen.

Hoe kunnen triggerpoints (spierverhardingen) ontstaan?

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk;
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding;
  • Langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek bij computer gebruik (RSI/CANS);
  • Overbelasting en blessures bij sporters;
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips;
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie.

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Mardy Schaars

Praktijkhouder

Arielle Maessen

Fysiotherapeut

Thomas Volman

Fysiotherapeut

Christiaan Uil

Fysiotherapeut