Ziekte van Parkinson

Afspraak maken

Over

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is complexe aandoening in de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. Voor geen enkele patiënt is Parkinson hetzelfde.

Binnen onze praktijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson. We hebben hiervoor een opleiding gevolgd waardoor we lid zijn van ParkinsonNet, een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme.

Patiënten in de vroege fase hebben geen of weinig beperkingen. Het doel in deze (en vaak ook in de volgende fasen) is: voorkomen van inactiviteit, vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden en/of verbeteren van conditie. Wij geven informatie en voorlichting en oefenen met u.
Wij zullen u motiveren om in uw thuissituatie zelf voldoende te bewegen, tijdens de therapie in groepsverband, met specifieke aandacht voor balans, spiersterkte, beweeglijkheid van de gewrichten en conditie. We bekijken met u op welk moment van de dag u het beste kunt trainen. Dit is afhankelijk van uw behandeldoelen en u uw ‘on’ en ‘off’ momenten gedurende de de dag.

Tijdens de vordering van de ziekte kunnen activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed een probleem worden. Ook kan het lastiger worden uw balans te bewaren, waardoor u meer risico loopt om te vallen. We zullen met u zoeken naar strategieën waarmee u de problematische activiteiten makkelijker en veiliger uit kunt voeren en zo nodig kracht oefenen. Het kan zijn dat het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken (bijvoorbeeld lopen naar de keuken lopen met een kop thee in uw hand) moeilijk wordt, zeker wanneer de telefoon onverwachts gaat of iemand iets aan u vraagt. Als de handhaving van uw balans en daarmee uw veiligheid in gevaar komt, is het van belang deze zogenaamde dubbeltaken te vermijden. Probeer één ding tegelijk te doen. Dit is veiliger en vermindert de kans op een val. Hierbij kan de fysiotherapeut aanraden een andere discipline bij uw behandeling te betrekken. In dit geval bijvoorbeeld een ergotherapeut.

Behandeling als u rolstoel gebonden bent

Bij een klein deel van de Parkinsonpatiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat ze op een rolstoel zijn aangewezen of in bed moeten blijven. Fysiotherapie helpt om belangrijke functies te behouden, doorliggen en spierproblemen te voorkomen. We begeleiden bij oefeningen en adviseren onder meer over de beste lichaamshouding in bed of rolstoel. Ook kan de partner en/of verzorger bij ons terecht voor bijvoorbeeld til-instructie.

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Manon Jansen

Fysiotherapeut

Niels Peters

Fysiotherapeut