i

ZIEKTE VAN PARKINSON

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben. Voor geen enkele patiënt is Parkinson hetzelfde.

Wij zijn in onze praktijk gespecialiseerd in de behandeling van Parkinson patiënten. We hebben hiervoor een opleiding gevolgd waardoor we lid zijn van Parknet, een netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met Parkinson of Parkinsonisme.

Patiënten in de vroege fase hebben geen of weinig beperkingen. Het doel in deze (en vaak ook in de volgende fasen) is : voorkomen van inactiviteit, vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden en/of verbeteren van conditie. Wij geven informatie en voorlichting en oefenen met u. wij zullen u motiveren zelf voldoende te bewegen, bijvoorbeeld in groepsverband, met specifieke aandacht voor balans, spiersterkte, beweeglijkheid van de gewrichten en conditie. We bekijken met u op welk moment op de dag u het beste kunt trainen. Dit is afhankelijk van uw doel in de behandeling en met name van belang wanneer u ón’ en óff momenten ervaart over de dag.

In de tussenfase kunnen activiteiten zoals het lopen, opstaan uit stoel en omrollen in bed een probleem worden. Ook kan het lastiger worden uw balans te bewaren, waardoor u meer risico loopt om te vallen. We zullen met u naar strategieën zoeken waarmee u de problematische activiteiten weer makkelijker en veiliger uit kunt voeren en zo nodig uw kracht trainen. Het kan zijn dat het tegelijkertijd uitvoeren van meerdere taken (bijvoorbeeld naar de keuken lopen met een kop thee in uw hand) moeilijk wordt, zeker wanneer de telefoon ook nog eens onverwachts gaat of iemand iets aan u vraagt. Als de handhaving van uw balans en daarmee uw veiligheid in gevaar komt, is het van belang deze zogenaamde dubbeltaken te vermijden. Probeer één ding tegelijk te doen. Dit is veiliger en vermindert de kans op een val.

Bij een klein deel van de Parkinsonpatiënten ontwikkelt de ziekte zich zodanig dat ze op een rolstoel zijn aangewezen of in bed moeten blijven. Fysiotherapie helpt om belangrijke functies te behouden, doorliggen en spierproblemen te voorkomen. We begeleiden bij oefeningen en adviseren onder meer over de beste lichaamshouding in bed of rolstoel. Ook kan de partner en/of verzorger bij ons terecht voor bijvoorbeeld til-instructie.