Claudicatio intermittens

Afspraak maken

Over

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, wordt veroorzaakt door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Risicofactoren zijn: met stip op 1 roken, een ongezonde leefstijl, erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol.

Wat zijn de symptomen?
Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Bij etalagebenen krijgt u tijdens het lopen pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid en andere vervelende sensaties zoals een zwaar, klemmend gevoel in uw been. De klachten kunnen ook in voet, kuit, dijbeen of bil optreden. Als u stilstaat verminderen of verdwijnen de klachten.

Behandeling
Bij etalagebenen is het belangrijk om zoveel mogelijk te gaan lopen en wandelen.

Door de pijn gaan mensen met etalagebenen op een inefficiënte manier lopen wat veel zuurstof en energie kost. De therapie bestaat uit looptraining onder begeleiding van onze fysiotherapeut en is erop gericht om de looptechniek te verbeteren en de loopafstand te vergroten.
Daarnaast bestaat de therapie uit spierversterkende oefeningen en oefeningen om uw conditie te verbeteren.
Ook wordt er aandacht besteed aan uw leefstijl. Een gezonde leefstijl helpt tegen etalagebenen. Tijdens de behandeling is er dan ook aandacht voor gezonde voeding, bewegen, medicijngebruik en stoppen met roken. Het is belangrijk om deze levensstijl ook na de behandeling vast te houden. 

Wij zijn aangesloten bij ClaudicatioNet.

Resultaten behandeling

  • Minder pijnklachten
  • Grotere afstanden lopen
  • Verbetering conditie
  • Betere doorbloeding
  • Meer spierkracht
  • Gezondere levensstijl

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Arielle Maessen

Fysiotherapeut