Voorste Kruisband Revalidatie

Afspraak maken

Over

Voorste Kruisband Revalidatie

De voorste kruisband is een band in de knie die voor stabiliteit zorgt bij met name draaibewegingen van de knie. Als deze scheurt dan heeft dat grote gevolgen voor de stabiliteit in de knie. Deze zal vooral bij draaibewegingen minder zijn, waardoor er klachten kunnen ontstaan als pijn, een instabiel gevoel of vocht in de knie.

Voorste kruisband blessures ontstaan vooral bij sporten waarin er veel gedraaid wordt, zoals voetballen, korfballen, volleyballen en skiën.

De voorste kruisband revalidatie is een intensief programma.

Voorste kruisband revalidatie zonder operatie
Revalideren na een gescheurde kruisband zonder operatie noemen we ook wel een conservatief beleid. In eerste instantie zal de revalidatie zich richten op het verminderen van de zwelling, het lopen zonder krukken en het goed functioneren van de knie.
Aansluitend zal de therapie zich richten op spierkracht, stabiliteit- en conditietraining. Ook is er aandacht voor andere factoren, zoals heup- of rompstabiliteit, om de kans op een nieuw trauma zo klein mogelijk te maken.

De duur van de revalidatie bij een conservatief beleid is afhankelijk van uw situatie en doelen.

Voorste kruisband operatie: revalideren na reconstructie
Direct na de voorste kruisband operatie kunnen wij de revalidatie starten. Hierbij staat in eerste instantie het herstel van functies zoals buigen en strekken van de knie voorop. Ook wordt er gestart met oefeningen, waarbij rekening wordt gehouden met het weefselherstel van de knie.

Het duurt ongeveer 6 weken voordat de nieuwe voorste kruisband is vastgegroeid in het bot. Met oefeningen kunt u de kracht en de coördinatie van uw knie verbeteren en leert u weer goed lopen zonder krukken. In totaal bent u ongeveer 9 tot 12 maanden aan het revalideren.

Uit recente onderzoeken is gebleken dat trainen voor de operatie ervoor zorgt dat de revalidatie na de operatie beter verloopt. Ons advies is daarom om al voor de operatie te starten met fysiotherapie, als dat mogelijk is.

Een aantal weetjes over de voorste kruisband blessure (VKB) op een rijtje:

  • Jaarlijks zijn er, alleen in het voetbal al, meer dan 4000 voorste kruisbandblessures;
  • Bij jonge mensen (15-40 jaar) die sporten als voetbal, basketbal, handbal en skieen beoefenen, is het risico het hoogst;
  • Ongeveer 70% van alle kruisbanden blessures ontstaat zonder contact met een andere sporter;
  • Vrouwen hebben een 2 tot 8 keer hogere kans op een VKB-blessure  dan mannen;
  • Revalideren duurt minimaal 9 tot 12 maanden;
  • Slechts 50% is 3 jaar na de operatie weer terug op zijn/haar oude sportniveau.
  • In Nederland worden per jaar meer dan 9000 VKB-reconstructies uitgevoerd.

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Yoran van Grootveld

Praktijkhouder

Christiaan Uil

Fysiotherapeut