Nek-/rugtriatlon

Afspraak maken

Over

Nek-/rugtriatlon

De rug-/nektriatlon is een trainingsprogramma voor mensen met chronische en/of steeds terugkerende rug-/nekklachten, in combinatie met een algeheel verminderde belastbaarheid van het lichaam.  Het is een individueel trainingsprogramma in groepsverband, voor de duur van één jaar. Hierbij wordt er wekelijks getraind met een gestructureerd en opbouwend stappenplan ter verbetering van de belastbaarheid van de rug/nek.

Bij terugkerende rug-/nekklachten is er vaak sprake van een verminderde belastbaarheid van de spieren die de rug/nek moeten ondersteunen, de zogenaamde stabiliserende spieren. De training is erop gericht deze stabiliserende spieren te versterken. Daarnaast worden er in de rug-/ nektriatlon ook nog andere spieren getraind die de belastbaarheid vergroten. Hierdoor wordt de kans op rug-/nekklachten kleiner en de duur van de klachten verkort.

Doel
Het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de rug/nek, het verminderen van bewegingsangst, langdurig dan wel blijvend verhogen van de functionele belastbaarheid van de lage rug

Voor wie?
Dit programma is bedoeld voor iedereen, die:
– bekend is met rug-/nekklachten en hierin verandering wil brengen;
– nu eens voor langere tijd van zijn rug-/nekklachten verlost wil zijn;
– onder deskundige begeleiding wil werken aan een meer belastbare rug/nek;
– na vermindering van klachten een stok achter de deur nodig heeft om preventief te blijven werken aan het voorkomen van rug-/nekklachten.

Trainingsopbouw
Om een correcte trainingsopbouw mogelijk te maken is een goede intake en niveaubepaling van belang. Een te hoog startniveau en/of te snelle opbouw leidt tot klachten. Een te laag startniveau en/of te langzame opbouw zorgt nauwelijks voor toename van de belastbaarheid.
U ontvangt aan het begin van het traject een individueel opbouwprogramma voor een jaar. Belangrijk is dat u bereid bent om een jaar lang een intensief trainingsprogramma consequent te volgen. Binnen dit jaar zullen 3 evaluatiemomenten plaatsvinden. 

Kleding
Het is aan te raden om tijdens de training kleding te dragen waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook verzoeken wij u schone sportschoenen mee te nemen.

Datum en tijd
De rug-/nektriatlon wordt gegeven onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut, dagelijks op verschillende tijden, zie rooster 

Vergoeding
De rug-/nektriatlon wordt deels vergoedt vanuit uw aanvullende verzekering. Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Begeleiding

De rug-/nektriatlon wordt gegeven onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut.
De begeleiding richt zich met name op:

  • Controle op een goede uitvoering van de bewegingen
  • Controle op een juiste gestage opbouw volgens programma
  • Motiveren en waar nodig uitleggen/voorlichten
  • Angst wegnemen
  • Begeleiding geven voor de thuistraining

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen