Mulligan therapie

Afspraak maken

Over

Mulligan therapie

Het MULLIGAN™ Concept is een methode die door fysio- en manueel therapeuten in Nederland wordt gebruikt om veilig en pijnvrij gewrichten te kunnen mobiliseren. Het is een mobilisatie techniek om gewrichten, spieren en banden in hun natuurlijke stand te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een niet soepel lopende lade in een kast. Dit komt doordat de lade een beetje ontspoord is. Door het juiste spoor weer te vinden, verloopt de beweging weer zonder problemen. Bij het corrigeren van gewrichten volgens het Mulligan Concept gaat dit op dezelfde manier.  

Behandeling
De Mulligan Therapeut kan vrij snel beoordelen of een gewricht is ‘ontspoord’ en of deze methode voor u geschikt is. De gedachtegang van het Mulligan concept is dat een gewricht op een verkeerde manier beweegt. 

Door het aanbrengen van subtiele positieveranderingen aan de verschillende gewrichtsonderdelen wordt gezocht naar een pijnvrije uitgangspositie. Vanuit deze positie wordt vervolgens geprobeerd of de beweging of handeling die in het onderzoek de klachten veroorzaakte nu actief en pijnvrij mogelijk is. Door in een gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij te mobiliseren wordt het normale patroon hersteld.

Door dit pijnvrij herhalen van een daarvoor pijnlijke beweging wordt gebruik gemaakt van de “memory-functie” van het gewricht. Er wordt een combinatie gemaakt van enerzijds een passief manuele techniek met anderzijds een actieve beweging van de persoon zelf. Vaak nog extra gestuurd met een speciale tractie band. Dit leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.

Het verschil met gangbare manuele therapie is dat bij het Mulligan Concept van de patiënt actieve bewegingen gevraagd worden, terwijl de therapeut het gewricht in een pijnvrije uitgangshouding houdt. Het is een veilig en pijnvrij alternatief voor manipulaties (‘kraken’).

Vergoeding
De methode valt gewoon onder de reguliere fysiotherapie en manuele therapie.

Bij welke klachten is het Mulligan Concept geschikt?

Het Mulligan concept is in brede zin geschikt voor klachten aan het bewegingsapparaat. Daarbij kunt u denken aan:

  • Hoofdpijn
  • Nekklachten
  • (Lage) Rugklachten
  • Schouderklachten
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Voet- en Enkelklachten
  • Elleboogklachten
  • Hand- en Polsklachten

Fysiotherapeuten

die je kunnen behandelen

Manon Jansen

Fysiotherapeut